Information maj 2022

Styrelsen vill här berätta något om vad som gjorts i år och vad de närmaste planerna är. Läs mer här!

(Informationen är möjlig att ladda ned för utskrift. Se länk nedan!)

BRF Kandidaten Information!                       

Styrelsen vill här berätta något om vad som gjorts i år och vad de närmaste planerna är.

Efter förra sommarens våldsamma regn som drabbade vår källare på Norra Slottsgatan där uthyrningslägenheten, hobbyrummet, kontoret och extra förråden fick vattenskador. Det ansågs som en mindre skada, jämfört med vad många andra fått, och därför har vi haft svårt att få hit hantverkare och också tex byggfläktar som kunde torka upp. Allt var rivet och torkat mot slutet av januari och så småningom i slutet av februari kom byggfirman Peter Persson hit och har ställt i ordning uthyrningsrummet med nya golv och väggar och har kvar hobbyrummet där nya golv ska in. Tyvärr så har det dragit ut på tiden men vi hoppas kunna hålla vår Föreningsstämma den 31 maj i den rustade Föreningslokalen. Föreningen har hitintills betalat drygt 400 tkr för rivning och torkning och nu tillkommer kostnaden för återställandet. Försäkringsbolaget har godkänt de företag som arbetat med detta så föreningen bör få full ersättning minus de 10% som är självrisken.

De stora underhållsarbetena, byte av tak, fasad och fönster som finns i underhållsplanen har vi med hjälp av Projektledarbyrån tagit in offerter på. Fyra företag har lämnat offerter på alla de nämnda jobben och prislappen har dessvärre blivit högre och den billigaste ligger på ca 12 milj. kr och den dyraste ca 15 milj. kr. Förutom prisökningen för material och arbete så har också räntorna gått upp och förväntas gå upp ytterligare under de närmaste åren. Med hjälp av ett externt företag som arbetar med simuleringar av ekonomiska kalkyler så har vi gjort beräkningar för föreningen framtida kostnader med dagens räntenivåer uppräknade med 0,2% var tredje månad. Inlagt är också en amortering av lånen med 200 tkr/år. För att då klara likviditeten i föreningen med dessa antaganden kommer det att krävas 3% avgiftshöjning per år de närmaste 6 åren. Med denna kalkyl som grund och med det extremt osäkra världsläget och därmed ränteosäkerheten har styrelsen beslutat att år 2022 enbart byta taket då taket är det som är i sämst skick, inget läckage på vindarna men hel del problemområden runt skorstenarna tex Just nu är offertförfrågan ute hos några leverantörer för att få ett exakt pris för takomläggningen. Vi har i offertförfrågan också lagt in att vi vill få en kostnadsberäkning för solceller på huset på Hantverkargatan som har idealiskt söderläge in mot gården. Vi räknar med att hela takarbetet kommer att kosta ca 5 milj. kr och ska kunna utföras från augusti månad och ett par månader framåt.

Fasaderna bör putsas om inom de närmsta åren då det finns sprickor på flera håll men inget akut behov föreligger. Fönstren behöver repareras på en del håll men de är generellt i bra skick även om nya fönster skulle kunna ge en bättre värmeekonomi. Dessa arbeten ska göras enligt vår underhållsplan men vi skjuter dem framför oss några år och hoppas att världs-och ränteläget stabiliseras. Vi kommer att behöva höja avgifterna de kommande åren för att ha egna medel inför kommande arbeten men också för de löpande kostnaderna såsom tex el, värme och vatten. Beslut om nya avgifter kommer under hösten när budgetarbetet påbörjas.

Vi hälsar er alla välkomna till årets Föreningsstämma den 31 maj kl. 18.30 i Föreningslokalen, om det blir möjligt, annars träffas vi ute på gräsmattan.

Kom också ihåg att läsa på föreningens hemsida http://brfkandidaten.bostadsratterna.se/

Styrelsen Brf Kandidaten den 11 maj 2022.