Information från styrelsen!

Läs hela infobrevet här!

(Detta infobrev delades ut i pappersform den 29 nov. Nedan följer hela. En nedladdningsbar version finns längst ned på sidan, se länk.)

RF Kandidaten Information!

Budgetarbetet för 2024 börjar bli klart och som ni alla vet så ökar kostnaderna i hela samhället och föreningen står inför ökade kostnader för våra stora poster såsom fjärrvärme, vatten, sophämtning samt el. Elen för oss kommer att öka mycket då vi idag har ett fastpris avtal, som nu upphör den sista november i år, på ca 30 öre/kWh för själva elen. Det pris vi kan få för de närmaste 6 månaderna ligger på drygt 90 öre/kWh. Dessutom ökar kostnaderna för alla tjänster vi köper, till exempel städning, snöröjning, ekonomiförvaltning.

Vi kommer därför att höja avgifterna från den 1 januari 2024 för bostäderna med 5%, extra förråden med 5%, p-platserna höjs med 25 kr till 300 kr/mån och garageplatserna med 50 kr till 600 kr/mån. Priset för elen i ladd stolparna höjs från 2,50kr/kWh till 3,75kr/kWh. Risken finns att detta inte räcker hela året ut men då återkommer vi.

Stort Tack till alla er som hjälpte till under våra två städdagar. Första städdagen i maj städades källare och cykelrum samt vindar och återvinningsrum och det ena av insynsskydden mot gatan oljades in. I september gjordes mycket trädgårdsarbete såsom klippning och rensning av häckar. Vidare oljades staket både mot gatan och även flera av de boendes altanräcken. Dessa arbetsinsatser är verkligen viktiga för att kunna hålla nere avgiftshöjningarna och vi uppmanar alla att ställa upp på kommande städdagar. Det finns uppgifter för alla. Det är också viktigt att vi löpande städar efter oss i tvättstugorna och i återvinningsrummet.  I skrivande stund så snöar det mycket och det är också viktigt att de som orkar tar och sopar bort snön vid entréerna eller skottar vid återvinningsrummet så att sopåkarna kommer in. Vi köper snöröjning men de kan inte vara hos oss hela tiden.

Den Obligatoriska VentilationsKontrollen (OVK) resulterade i ett godkännande efter en ombesiktning då ett ombyggt badrum inte hade godkänd ventilation och vi fick några anmärkningar på kök där man felaktigt installerat fläkt. Det är därför mycket viktigt att alltid informera styrelsen skriftligen om vilka ombyggnationer som Du vill göra.

Cykelförråden rensades och 12 cyklar eller mer korrekt cykelskrot togs om hand så att vi nu har lite mer plats i förråden.

Byten av tak färdigställdes av Gästrike Plåt under slutet av 2022 och till kostnad som låg inom de offererade 3, 5 milj. kronor som föreningen lånade upp. Av lånet är 1,5 milj. kr lånat till s.k. rörlig ränta som var 2,15% när vi tog lånet men som nu är uppe i 4,75%. 2 milj. kr av lånet upptogs med fast ränta i fem år till 3,83%.

Planering pågår för att installera solpaneler på våra tak men innan dess måste införandet av Gemensamhetselen vara klar. På Föreningsstämman den 31 maj 2023 togs ett enhälligt beslut om att införa gemensamhetsel i våra hus. Det innebär att Föreningen kommer att köpa in el till alla boende men var och en kommer att betala för sin egen förbrukning och då måste alla våra unika elmätare bytas ut till nya. Dessutom måste el centralen förstärkas och ledningar dras om. Vi har lagt beställning på nya elmätare men det är väldigt lång leveranstid på dessa och preliminärt kan de vara installerade i april/maj 2024. Vi återkommer naturligtvis med en tidplan för dessa byten.

Styrelsen har tagit beslut om att besöka alla boende någon gång under senhösten för att dels presentera sig, dels för att höra om just Din upplevelse av Brf Kandidaten. Vi passar också på att kolla brandvarnare och hjälper till med batteribyte och erbjuder nya filter till fönster. Anslag finns i trapphusen så att du vet ungefär när du får besök.

Styrelsen Brf Kandidaten den 28 november 2023

hemsida http://brfkandidaten.bostadsratterna.se