Brf Kandidaten Information!

År 2021 är ännu inte till ända men styrelsen vill göra en tillbakablick på detta år och också informera om planerna för 2022. Läs mer här!

(Följande text går att ladda ned för utskrift etc. Se länk nedan!)

BRF Kandidaten Information!                       

År 2021 är ännu inte till ända men styrelsen vill göra en tillbakablick på detta år och också informera om planerna för 2022.

Styrelsen har hållit möten digitalt under första halvåret och vår föreningsstämma kunde vi hålla utomhus den 1 juni med stort antal deltagare.

Strax före jul 2020 fick vi ett oplanerat strömavbrott under någon timme vilket visade att det är mycket svårt att ta sig ner för trapporna och ta sig ut från fastigheten då det blev helt kolmörkt. Styrelsen beslutade då att installera nödbelysning som går på batteri till alla våningsplan i alla uppgångar.

Planerat var arbetet med att byta radiatorventilerna, som i många fall gått sönder och fastnat i olika lägen, och också göra en injustering/balansering av värmesystemet. Detta utfördes under sommaren då systemet kunde tömmas på vatten.

De två laddningsstationerna för elbilar är helt klara och är tagna i drift sedan mitten av oktober. P-platserna kostar som övriga p-platser och elförbrukningen registreras med personliga kort från Gävle Energi dit också användarna betalar för faktiskt förbrukad el. Föreningen får en kreditering för den el som privatpersonerna använt.

Det våldsamma regnet som drabbade Gävle natten mellan 19 och 20 augusti drabbade också vår förening så att källaren på Norra Slottsgatan vattenfylldes. Halva källaren, delen med uthyrningslägenheten, hobbyrummet, kontoret och extra förråden fick en vattennivå på ca 1 dm. Det ansågs som en mindre skada, jämfört med vad många andra fått, så just nu pågår arbetet med att riva alla golv och torka ur. Detta tar tid och vi vet ännu inte när vi kan börja bygga upp igen. Försäkringen ska täcka kostnaderna för återställandet men föreningen måste betala självrisken på försäkringen som uppgår till 10% av skadebeloppet dock lägst ca 23 tkr.

Vårt återvinningsrum har haft oönskat besök vid flera tillfällen, man bryter upp dörren och stjäl tomburkar, vistas därinne och smutsar ner. Låsfirman, och även styrelsen, har försökt laga och förstärka dörren men det tycks inte hjälpa, man kommer in ändå. Att byta till en ståldörr kan hjälpa men den kostar många tusenlappar.

Vi som lägger våra sopor där måste också bli mer noggranna med sortering, till exempel så har Gästrike Återvinnare aviserat att man kommer att ta ut en avgift om 400 kr/gång/kärl som vi sorterar fel i komposten. Vi får också betala extra om vi lägger sopor utanför kärlen

Förberedande arbete inför byte av tak och fasad pågår med hjälp av extern konsultfirma och offertförfrågningarna ska skickas ut kring årsskiftet. Planen är att arbetet ska utföras under sommarhalvåret 2022. Omfattningen av underhållsjobbet är inte beslutat men arbetena hänger samman och konsulten har gjort en kostnadskalkyl för byte av tak som uppgår till ca 4,5 milj. kronor, ny fasad till ca 5 milj. kronor och om vi samtidigt ska byta fönster så tillkommer ca 2,6 milj. kr. Dessa siffror kommer att ändras när offerterna kommer in men ger ändå en bild av kostnadsnivån. Detta kommer att bli det största och dyraste arbetet föreningen haft och innebär att föreningen måste finansiera detta med lån. Vi har inga lån idag så dessa nya lån är möjliga att få enligt bankens bedömningar då fastighetens värde hos banken är ca 40 milj. kr.

För att klara räntekostnaderna och övriga kostnadsökningar från våra leverantörer, till exempel snöröjning, fjärrvärmeavgift och sophämtning så behöver vi höja avgifterna. Styrelsen har beslutat höja avgifterna från den 1 januari 2022 för bostäderna med 5% och för parkeringsplatserna med 50 kr till 250 kr/mån samt garageplatserna med 50 kr till 500 kr/mån.      

Styrelsen Brf Kandidaten 1 december 2021